Макіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Наші "Мальви"

Дата: 26.01.2022 09:00
Кількість переглядів: 132

Вже понад 10 років радує прихильників народної пісенної творчості аматорський фольклорний колектив «Мальви». Історія ансамблю розпочалася, коли кілька мешканок села Макїівка зголосилися заспівати на святковому ярмарку в Носівці. Тепер «Мальви» — учасник всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів, має звання «народного» і навіть невеличке фінансування. Як колектив пройшов цей шлях, розповів художній керівник і директор Макіївського будинку культури Микола Володимирович Сидоренко.

«Коли ансамбль виник, про звання народного ми не мріяли, — розповідає Микола Володимирович. — Я прийшов працювати в Макіївський будинок культури 1 серпня 2011року, в 21 рік. Потрібно було їхати на носівський ярмарок, тож вдалося зібрати кількох жінок, які б могли на ньому заспівати. Думали спочатку, хоча б кілька виступів протриматися. Але колектив успішно існує, хоча склад трохи змінився й навіть омолодився — спочатку співали люди старші, 65-75 років, а нещодавно до нас приєдналися 2 молоді дівчини».

Фото без опису

Сьогодні колектив має в своєму складі 9 учасників: Микола Сидоренко, Віталій Баклан, Яніна Степанюк, Карина Руда, Раїса Сидоренко, Раїса Могильна, Раїса Мельник, Наталія Волковська і Ніна Поносова. Співають у етнічному стилі, а капела, якщо ж пісні швидкі, то можуть залучати народні шумові інструменти. Костюми спочатку збирали по селу: автентичні сорочки, керсетки, спідниці. Потім вишивати хрестиком почав Віктор Баклан — тепер «Мальви» виступають у його вишиванках.

«Спочатку ми не думали про конкурси, — продовжує художній керівник. — А потім наважилися і поїхали на районні, нас там побачили й запросили на обласний, де ми познайомилися з іншими колективами, обмінялися контактами, нас почали запрошували, надсилати інформацію про фестивалі. На сьогодні ми взяли участь у фестивалях і конкурсах усіх рівнів — від міських і районних до всеукраїнських і міжнародних».

Фото без опису

Є в скарбничці "Мальв" і перемоги. Наприклад, у 2019 році в Запоріжжі на Національному чемпіонаті України з фольклору з-поміж понад півсотні колективів «Мальви» були обрані найкращими. У 2020 р. через карантин колектив взяв участь тільки в 2-х фестивалях онлайн. А 15 травня 2021 року в Одесі на Національному чемпіонаті України з фольклору серед 56 колективів «Мальви» посіли 2-е місце.

У 2018 році колективу надали звання «народного». Це дозволило отримати невеличке фінансування. Кошти не розділяють між учасниками, а збирають і витрачають на потреби колективу: поїздки, участь у конкурсах тощо.

Слова - словами, а все ж краще побачити на власні очі. Вашій увазі декілька виступів колективу на фольклорних конкурсах та 30-хвилинна відеорозповідь про ансамбль знята телеканалом "Сівер".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь