Поїли яєць із сальмонелою: деталі отруєння відвідувачів київського кафе на Подолі
У Держпродспоживслужбі Києва розповіли нові деталі щодо отруєння відвідувачів кафе на столичному Подолі. Нагадаємо, після вживання салату в кафе по вулиці Ярославській, до лікарні потрапили четверо відвідувачів.
"Уже надійшли результати лабораторного дослідження. Причина отруєння людей – сирі яйця, які використовувались для приготування їжі. Можу уточнити, що через це постраждали шестеро відвідувачів кафе, четверо - перебувають у лікарні. Встановлено, що це сальмонела. Зараз тривають лабораторні дослідження яєць, вже визначено їх постачальника. Якщо будуть виявлені порушення, він буде притягнутий до адміністративної відповідальності. Поки це питання в процесі розслідування", - розповів сайту ТСН.ua Олег Рубан, начальник головного управління Держпродспоживслужби Києва.
Рубан додав, що кафе продовжує працювати, але без тих продуктів харчування, які були виявлені під час спалаху інфекції.
Якщо буде встановлено, що кафе не дотримувалось режиму і в них не було запроваджено систему самоконтролю, то діяльність кафе буде припинено. Наразі це питання в стадії розгляду", - зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби Києва.
На території Макіївської, Мринської та Носівської територіальних громад Ніжинського району (Носівського) станом на 01.02.2023 року, працює 38 закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, та ін.) фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб і 24 їдальні в дитячих освітніх закладах. Порушень санітарно-гігієнічних вимог та законодавства про харчові продукти за період воєнного стану на підпорядкованій території - не зареєстровано.
Але на часі стає актуальним звернення та попередження керівників даних закладів щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог та законодавства про харчові продукти.
Особливу увагу потрібно приділити зберіганню харчових продуктів під час відключень електричної мережі, що негативно впливає на належну роботу холодильного обладнання із забезпечення зберігання харчових продуктів в допустимих температурних межах.
Дотримання температурного режиму приготування страв, їх додаткова термічна обробка, дотримання термінів, умов їх зберігання та часового мінімуму від приготування до вживання страв повинні бути ще раз переглянуті і обговорені на службових нарадах кухарів.
Подбаємо про здоров’я наших громадян під час воєнного стану!
Наголошуємо, що в зв’язку з введенням воєнного стану на території України з 24 лютого 2022 року планові та позапланові перевірки контролюючими органами Держпродспоживслужби заборонені, окрім з підстав, визначених Переліком, затвердженим наказом Мінагрополітики від 03.01.2023 р. № 5.
До переліку підстав для позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин на період воєнного стану віднесли:
1. Подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.
2. Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).
3. Доручення Прем'єр-міністра України про перевірку суб'єктів господарювання у відповідній сфері у зв'язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.
Використане джерело: tsn.ua