Макіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пільги та надбавка до пенсії за донорство

Дата: 19.06.2024 19:00
Кількість переглядів: 17

Фото без опису

Законом України “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові” від 30.09.2020 № 931-IX передбачено пільги для донорів, які здають свою кров добровільно. У разі здійснення безоплатно донації крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу, донори набувають таких прав:

  • працівники протягом 1 року після здійснення донації — допомогу з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 % середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи;
  • здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти — право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 % встановленої у закладі освіти стипендії;
  • військовослужбовці строкової служби та курсанти військових закладів освіти протягом 6 місяців після здійснення донації крові — право на одержання грошової надбавки у розмірі 25 % призначеного їм грошового забезпечення.

Інвалідність донора, що настала у зв’язку з виконанням ним донорської функції, прирівнюється до інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання в порядку, встановленому законом. У разі смерті донора, що настала внаслідок виконання донорської функції, членам сім’ї померлого, які перебували на його утриманні, призначається пенсія у зв’язку із втратою годувальника. Призначення такої пенсії здійснюється в порядку та на умовах, встановлених законом для призначення пенсії сім’ї годувальника, який помер внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання.

Почесним донорам України законодавством надано право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 %  затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. З 1 січня цього року  надбавка почесним донорам зросла відповідно до збільшення прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (2920,00 грн) і становить 292 гривні.

Для призначення додаткових виплат потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою, документом, який посвідчує особу (паспорт), РНОКПП та документами про нагородження нагрудним знаком “Почесний донор України”. 

Статус Почесного донора України набувають донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості 40 максимально допустимих доз, або плазми крові в сумарній кількості 60 максимально допустимих доз, або 40 максимально допустимих доз клітин крові (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак “Почесний донор України”. 

До відома: у Чернігівській області надбавку до пенсії отримують 828 почесних донорів України.

 

За інформацією Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь